1000 euro voor een vierkante meter nieuwbouw. Realistisch, of niet?

Brussel, 19 mei 2016 – Wat zal mijn nieuwbouw kosten? Het is een vraag die zowat elke bouwer in spe zich stelt. Op zoek naar het antwoord op de vraag ‘hoeveel kost een nieuwbouw’, grijpt men terug naar een prijs per vierkante meter als richtlijn. Op het internet circuleert daarbij vaak het bedrag van 1000 euro/m2, met de btw en erelonen hierbij opgeteld komt men uit bij 1300 euro/m2. Realistische bedragen, of toch niet?

De cijfers zijn gebaseerd op de Aspen Index, naar eigen zeggen al meer dan 20 jaar een onafhankelijke en objectieve bron inzake prijsinformatie voor alle aannemingswerken van gebouwen voor bewoning, in zowel nieuwbouw als verbouwing. Navraag bij enkele architecten leerde echter dat een bedrag van 1000 euro voor een vierkante meter nieuwbouw wel héél positief is ingeschat. De reële prijs zou een stuk hoger liggen dan wat vele websites beloven.

Om na te gaan wat door architecten en bouwheren in de praktijk wordt ervaren als realistische vierkante meterprijs, organiseerde de Orde van Architecten een poll op Facebook en Twitter. De deelnemers werd gevraagd wat volgens hen de gemiddelde vierkante meterprijs is van een nieuwbouwwoning, met een E-peil van 50, standaard afgewerkt (dus zonder schilderwerken, buiteninrichting en maatmeubilair), en, belangrijk, exclusief btw en erelonen. Ze kregen de keuze tussen 850 euro , 1000 euro, 1150 euro of 1300 euro. Gebaseerd op hun eigen ondervindingen schoof 65% van de bijna 250 deelnemers 1300 euro naar voren als realistische gemiddelde vierkante meterprijs. Voor alle duidelijkheid: dat is 1300 euro, exclusief btw en erelonen. Inclusief kom je uit bij een bedrag dat eerder aanleunt tegen de 1700 euro.

Misplaatst optimisme?

Een bedrag van 1300 euro, inclusief btw en erelonen, naar voren schuiven als richtprijs is volgens veel architecten wel heel optimistisch. “Een architect die de dag van vandaag een mooi afgewerkte, kwaliteitsvolle woning kan afleveren aan een vierkante meterprijs van 1300 euro, zou de markt voor zich alleen hebben”, klinkt het. Maar wie aanklopt bij een sleutel op de deurfirma krijgt vaak een ander verhaal te horen. Volgens hen kom je met ditzelfde bedrag ruimschoots toe: btw, erelonen, nutsleidingen, EPB-verslaggeving, veiligheidscoördinator, alle kosten inbegrepen.

Appels en peren

Aan 1300 euro per vierkante meter zal je in de praktijk echter hoogstens aanspraak kunnen maken op een basispakket. Met een aantal bijkomende opties bovenop dit basispakket - en daar zit je heel snel aan -, zal het prijskaartje op het einde van de rit ongetwijfeld gevoelig oplopen. We kunnen ons ook de vraag stellen of je voor 1300 euro m2 een woning kan laten zetten die volledig voldoet aan de strenger wordende EPB-normen en andere eisen. Aan de bouwheer dus om zich voldoende te informeren en appels met appels te vergelijken, en peren met peren. De architect is de eerstelijnsadviseur bij uitstek om hem hierbij te helpen.